čtvrtek 2. září 2010

DROBEK O BRAMBOROVÉM SALÁTU

Základ bramborového salátu každý zná. Ale variant na něj je tolik, kolik je rodin v České republice. Je to jedno z jídel, které dělají všude trochu po svém. Někde do něj dávají vařený celer, jinde hrášek, na Moravě se prolévá rozškvařenou slaninou, leckde ho ještě vylepšují salámem...Já jsem na něj dostala nedávno takovou chuť, že i nezbytně krátká doba, kdy se musel chladit v lednici, mi přišla dlouhá.Také jsem si na vlastní kůži poprvé vyzkoušela, jak SLOŽITÉ je focení při vaření - ačkoliv šlo o přípravu jídla TAK jednoduchého a navíc STUDENÉHO !!! Tímto hluboce smekám před všemi food-blogery a omlouvám se za kvalitu fotografií. Budu na tom pracovat...

BRAMBOROVÝ SALÁT PRO DVA
8 středně velkých brambor, 2-3 petržele /pastinák nedoporučuji, je nasládlý/, 2 mrkve, jedno vejce, 2-3 kyselé okurky, majonéza  HELLMANNS, hořčice, sůl, pepř 

Výběr a kvalitu brambor neradno podceňovat, vyplatí se koupit brambory typu A - ty jsou vhodné pro vaření ve slupce.I po delším varu zůstanou pevné, tuhé a nemoučnatí.Ve vedlejším hrnci uvařím do měkka očištěnou kořenovou zeleninu a jedno vejce.



   
Uvařené a vychladlé brambory oloupu. Na
rozmělnění požívám tohle sítko - na  nic jiného snad ani použitelné není, ale přípravu bramborového salátu si bez něj neumím představit. Přidám uvařenou zeleninu nakrájenou na drobnější kostičky a na závěr protlačím natvrdo uvařené vejce.






Lehkou nakyslost dodají okurky - nedám dopustit na klasiku
ze Znojma /a  tiše závidím všem, kteří mají nakládané okurčičky
z vlastních zdrojů.../V některých rodinách přidávají do salátu i lák.
Osobně téhle variantě moc nefandím, hrozí velmi reálně, že vám ze salátu vznikne břečka a pevná konzistence bude  nenávratně v tahu...











Barevná kompozice salátu už se rýsuje,
takže rekapitulace - brambory uvařené na  loupačku,
sítkem protlačené, na kostičky nakrájená
vařená zelenina /petržel, mrkev/, vajíčko, kyselá okurka.







Méně  znamená více. Ve fází dochucovací si bohatě vystačím s následujícími ingrediencemi. Pokud jsou v dobré kvalitě, nic víc už potřebovat nebudete...
         






Troška čerstvě mletého pepře, jemně mletá mořská sůl,  odlehčená verze majolky HELLMANNS, /light-verzím z principu nijak nefandím, ale v tomhle případě opravdu nešlápnete vedle - navíc ulehčíte žlučníku           a nepřidáte figuře/, kvalitní hořčice /rozdíl poznáte v chuti  i ve výsledné barvě salátu/.



A pak už zbývá všechno důkladně promíchat,
dochutit podle osobních preferencí a nechat v chladu odležet nejlépe přes noc.



Žádné komentáře:

Okomentovat